Uvac i krstarenjem uvcem brodovima katamaranima

Uvac, rezervat prirode, Krstarenje uvcem

Krstarenje Uvcem se obavlja brodovima i katamaranima koji polaze sa brane na Rastokama. Tura se satoji od vožnje čamcem kroz krivudave, nadaleko poznate, meandre, posete Ledenoj pećini i obilaska vidikovca Molitva sa kog se pruža pogled ka meandrima i koloniji beloglavih supova koji kruže nebom iznad jezera. Obilazak traje oko 4 sata i ukupno 32 kilometra u oba smera. Na brodovima je dostupna hrana i piće po dogovoru. Zbog epidemije Korona virusa Ledena pećina je zatvorena za posetioce ovog leta zbog čega nije ukljčena u turu.

„Uvac“ je stavljen pod zaštitu da bi se sačuvao beloglavi sup – retka vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3m što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Beloglavi sup je ptica koja ne ubija, ne lovi plen, ne traži žrtvu. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – iskljuciva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini „prirodnu reciklažu“. Zato je ovaj ekolog cenjen svuda u svetu.

Šta posetiti prilikom obilaska kanjona Uvačkog jezera i Specijanog rezervata prirode Uvac?

Kanjon Uvca svetski je poznat po svojim meandrima, koji kilometrima vijugaju urezani od strane nekada reke Uvac a sada Uvačkog jezera. Sa obe strane kanjona postoji nekoliko vidikovaca odakle se pruža pogled na meandre.

Okolina kanjona je uglavnom kamenita i obrasla niskom travom, mestimično prekrivena pašnjacima i šumarcima. Na desnoj obali nalazi se nekoliko manjih sela razbijenog tipa u neposrednoj blizini meandara, kao i brdo Molitva, jedan od vidikovaca sa najboljim pogledom. Drugi vidikovac nalazi se u blizini Devojačke stene, visoke stenovite formacije o kojoj postoji legenda da se sa nje jedna devojka bacila zbog nesrećne ljubavi.

Meandri Uvca počinju par kilometra iza Uvačkog jezera (poznatog među lokalnim stanovništvom i kao Sjeničko jezero), koje je leti odlično za kupanje, i koje predstavlja jedno od retkih mesta u kanjonu na kojima možete sići do vode. Tu se nalazi i viseći most, koji omogućava prelazak na drugu stranu kanjona.

Rendžeri redovno u čamcima patroliraju jezerom, i staraju se o očuvanju reda i zaštiti prirode.

Blizu brane nalazi se hranilište beloglavih supova, koje izgleda spektakularno kada im rendžeri donesu hranu. Pored zgrade hidroelektrane nalazi se kavez za ptice na rehabilitaciji, koji se takođe može posetiti sa rendžerima. Ako želite da zateknete rendžere, najbolje je doći na branu u jutarnjim časovima (oko 8 ujutru; ako je čamac tamo, čekajte, ako nije, zakasnili ste).

Takođe je zanimljivo videti Jerinin grad, do koga se dolazi preko vode. Nalazi se u sredini gornjeg kanjona. Tu je i Ušački pećinski sistem koji izlazi skroz na drugu stranu brda, u selo Lopiže. Kroz pećine se može proći pešice, sa šlemom ali bez speleološke opreme, samo sa dobrom rasvetom. Ceo sistem dug je skoro 6 km (molimo ne lomite i ne uzimajte nikakve suvenire iz pećine!).

U kanjonu, naročito u donjem delu, ima dosta poskoka, pa treba biti pažljiv pri skakutanju po stenama.

Danilo Paunovic - (+381) 65 606 1616