DŽIPOM DO MEANDARA UVCA

Ture se zakazuju čitave godine, a njihovi organizatori kažu – bilo da je kiša, sneg, sunce… sigurno ćete stići do svog odredišta.

Obilazak kanjona Uvca kopnenim putem

Obilazak meandara Uvca terenskim vozilima moguć je tokom čitave godine i bez obzira na vremenske uslove. Ture traju oko dva i po sata. Džipovima u koje staju najviše četiri putnika stiže se do vidikovca „Veliki vrh“ odakle se pruža pogled na čak sedam meandara srpskog Кolorada. U kolibi u blizini vidikovca, u letnjem periodu gosti se mogu osvežiti kafom, hladnim pićem ili palačinkama. Vreme zadržavanja na vidikovcu je oko pola sata, što je sasvim dovoljno za uživanje u pogledu na reku i kolonije beloglavog supa, kao i fotografisanje.

Za turu nije potrebna posebna priprema, vožnja je udobna jer je put kojim se stiže do meandara asfaltni sve do Aljinovića. Nakon tog sela, prelazi se 15 kilometara seoskog, makadamskog puta koji inače koriste i meštani. Stazica koja vodi od mesta na kome se parkiraju džipovi do vidikovca duga je svega stotinak metara.

Automobili tokom ove ture ne zastaju usput, ali vozači dobro znaju priče o ovom kraju i putnicima rado otkrivaju zanimljivosti o lepotama Zlatara.  Uz šofera se mogu voziti najviše četiri osobe ali i samo jedan putnik. Ali ukoliko ste u avanturu krenuli sami a želite da podelite troškove, organizatori će vas spojiti sa drugim turistima u čijim džipovima ima mesta.

Za vožnju do meandara Uvca nije potrebna nikakva posebna priprema jer vreme koje će vas sačekati na vidikovcu isto je kao i na samom Zlataru. Nije važno ni da budete u kondiciji, jer od mesta na kome se džipovi parkiraju pa do platoa odakle se vide meandri vodi stazica kroz šumu koja se može preći za svega dva, tri minuta. Tako zlatarski vozači džipova kažu da su u obilaske vodili i seniore, ljude koji su se oporavljali od operacija, pa čak i one koji su u gipsu. Ukoliko je za nekog posetioca baš nemoguće preći i tih stotinak metara, ne brinite, ljubazni šoferi izvešće vas i do samog vidikovca

Ture se zakazuju čitave godine, a njihovi organizatori kažu – bilo da je kiša, sneg, sunce… sigurno ćete stići do svog odredišta.

Galerija

Broj telefona za informacije

Danilo Paunović